Jag som har Kennel Classic Worker's heter Josefin Valbrant och bor i Ulricehamn med min man Peter, vår dotter och ett antal hundar. Intresset för djur, och fram för allt hundar, har funnits så länge jag kan minnas och det har alltid funnits hundar i familjen. Min första egna hund köpte jag 1992. Vid 11 års ålder hade jag sparat ihop tillräckligt med pengar. Lyckan var givetvis stor och vi tränade och tävlade inom lydnad, viltspår och agility. Ungdoms-SM i agility var väl vår främsta merit. Jag fastnade ordentligt för tränandet och tävlandet och 2000 blev jag även certifierad SBK-instruktör. Flera olika raser har jag provat på, men dagen då jag kom i kontakt med Flatcoated Retrievern och fick äran att bli stolt ägare till en, visste jag dock direkt att detta är RASEN för mig och så har det fortsatt! Min första flat köptes 2001 och hette Mirax, SEVCh SEUCh DKUCh Miss Mallorys Push To Play. En svart hane av mindre typ, som både var en härlig hund att jobba med och vacker. En härlig representant för rasen, som bara gav mig mersmak. Vi tränade och tävlade inom räddning, lydnad, bruks, utställning och jakt förstås. Han var även en fantastisk hund att jaga över under sina glans dagar!! Mirax har 5 kullar, varav en här på kenneln, A-kullen. Tyvärr fick han hastigt somna in sommaren 2012, drygt 11 år gammal.

Intresset för avel och genetik har funnits länge och jag kände därför att uppfödning var ett steg i rätt riktning i utvecklingen. Kennelnamnet registrerades 2003 samtidigt som mitt intresse för retrieverjakten verkligen tänts till. Siktet var därför nu mer inställt på rena jaktlinjer. Genom mina räddningstävlingar fick jag upp ögonen för en hane som hette SELCh Tjh R Zebulons Aslan, som jag gillade otroligt mycket. Förutom hans fina titlar, hade han även två 1:a pris i öppenklass på B-prov inom jakten. När jag sedan hittade en kull efter honom och en mycket trevlig och duktig tik, fick nästa flat komma hit 2004 i form av Dansa, SEVCh Gracehunters Born To Please, kennelns stamtik. Vilken hund!!! Hon levde upp till mina förväntningar med råge på alla sätt och vis!! En underbar hund att jobba med oavsett gren och som dessutom var en fantastisk mamma och avelstik. Dansa blev mamma till 3 härliga kullar här på kenneln. A-, C- och D-kullen och totalt 34 valpar som jag är väldigt stolt över!! Tyvärr fick hon sluta sina dagar här på jorden alldeles för tidigt, 2010 bara drygt 6 år gammal, pga cancer. Åh Dansa, jag saknar dig så!!! Tack och lov lever hennes arv vidare i alla hennes underbara avkommor!!


2006 valde jag att ta en parningsvalp efter Mirax och den härliga tiken Ciaja, Skattkammarens Voodoo Queen. En valp jag valde med tanke på de härliga arbetslinjerna bakom mamman, samtidigt som jag givetvis vill ha något efter Mirax. Vissla, SEVCh Caja kom alltså hit som ett tillskott till kenneln. En mindre och kompaktare typ av flat som besatt en härlig attityd till allt arbete med en enorm uthållighet. Hon var en ganska självständig och envis dam, som visste vad hon ville. Totalt genomsnäll och helt orädd. Vissla är mamma till en kull här på kenneln, B-kullen. 7 härliga valpar som ärvt sin mammas attityd till arbete och kanske lite väl mycket envishet...


2008 tyckte jag äntligen att det var dags att jag skaffade mig en egen Border Collie. En ras som funnits i min närhet under flera år tidigare och som jag alltid gillat skarpt. Min tidigare erfarenhet av BC gjorde mig otroligt kräsen och mitt främsta mål var att hitta en kombination av starka och stabila individer. Valet föll till slut på kennel Svarthalls och hit kom då tiken Speedy, GK VALLH PR Svarthalls Speedy. Ett val jag aldrig har ångrat!! Speedy är en otroligt stark och stabil hund, kanske anings för mycket hund ibland, men jag gillar utmaningen! Hon är mamma till två kullar här på kenneln, Keltiska mytologi-kullen och Whiskey-kullen. Hon är inte bara en fantastisk mamma till sina valpar, utan även en enorm tillgång som generell valp/hunduppfostrare här på kenneln. Alltid väldigt rak, ärlig och konsekvent, men aldrig för hård.  


2009 behöll jag en tikvalp från Dansas C-kull. Hon heter Humla, Classic Worker's Challenge och tanken är att hon ska föra kenneln vidare. Det hon har visat än så länge ser riktigt bra ut och jag har stora förhoppningar om henne i framtiden!! Hon har blivit en härlig kombination av sina föräldrar med en enorm arbetslust, samtidigt som hon har mycket will to please. Hennes första tävlingsår 2011 vann hon i princip allt vi startade på i form av WT. Hon tog även sin 1:a i Nkl på B-prov på sin första start. 2012 fick hon sin första kull, F-kullen, som tyvärr även blev hennes enda. Det visade sig tyvärr att två valpar i kullen drabbats av sjukdomen RD (underutveckling av njurarna), vilket är en genetisk och därför ärftlig åkomma som medför att man inte vill ta fler kullar på föräldradjuren. Kullen visade sig dock bli helt fantastisk och så även tikvalpen jag behöll! Kanel, Classic Worker's Fairytale som hon hette visade väldigt tidigt på underbara egenskaper. Tyvärr var hon en av dem valparna med RD, så hon fick somna in redan vid 5 månaders ålder. Allt detta gjorde att min motivation sjönk till botten och Humla har därför inte blivit startad något mer. Synd då hon inte har fått visa omvärlden vad hon gått för, men vi har haft det lika roligt på egen hand och jag är så glad över att få ha en så underbar hund både träningsmässigt och till vardags!


2015 började suget efter en ny hund att sakta komma tillbaka, mycket för att nybyggnation av hus och medföljande flytt mm var klart. Peter började dessutom få upp ögonen för allt gällande hund och då föll tillslut valet på en Irländsk Setter av jakttyp. Saffran, Fasanens Lotus kom till oss som en frisk vind och det har vi inte ångrat. Han är en genomsnäll hane av "goofy-typ" som ger oss många skratt varje dag. En pajas helt enkelt. Han har inte riktigt visat det rätta intresset för jakten även om vi tränar på, så Peter och Saffran tränar numera räddning vilket han passar ypperligt till. Tillgänglig och social som få och totalt orädd!


2017 fick jag äran att låna Minnie, Classic Worker's Felicity för en kull valpar. Hon är alltså dotter till Humla och en stor önskan har hela tiden varit att få möjligheten till att få tillbaka de linjerna. Stort stort TACK Ingela och Magnus för att ni gjorde det möjligt! Ur den kullen, H-kullen, sparade vi en hane som heter Hockey, Classic Worker's Hunter och som än så länge mer än väl lever upp till våra förväntningar! Det ska bli så roligt att se vad vi kan åstadkomma ihop fram över!    

Mitt mål är att föda upp hundar med sund mentalitet och exteriör, ett tilltalande yttre och temperament som de "nya" ägarna kan ha glädje och nytta av! Uppfödningen ser jag endast som en bonus i min hobby och livsstil och är alltså inte tyngdpunkten i mitt hundägande. Jag älskar att träna hund och jobba med dem, vilket innebär att varje hund kräver en hel del tid! Jag kan väl kallas allätare inom hundsporten och jag har provat på det mesta från räddning till vallning. Det spelar inte så stor roll vad jag får göra, nöjet sitter i att få klura ut vad varje individ passar till och vad den behöver för typ av träning och träningsmetoder! Jakten och vallningen är det som ligger mig varmast om hjärtat och är därför huvudinriktningen på min uppfödning. För mig är det otroligt viktigt att bevara och förstärka rasernas ursprungliga egenskaper inom deras respektive arbetsområden.  
Både flatten och BC'n är en arbetshund och det vill jag inte ändra på!
Varmt välkomna till kennel Classic Workers!


Josefin Valbrant
Sträckås 107
523 33 Ulricehamn
Tel: 070-218 70 36
E-mail